Snart tid for feriepenger. Kjenner du reglene?
Snart begynner ansatte å glede seg til feriepengene, og da kommer spørsmålene du som arbeidsgiver må ha svar på. Vibeke Aasterud er team-manager på vår payroll-avdeling. Hun har lang erfaring med utbetaling av feriepenger og gir deg noen gode tips på veien.
- Ansatte etterspør informasjon om rettigheter og kjenner ikke detaljene omkring beregningen av feriepenger. De vil vite hva de har i vente, og arbeidsgiver, som en profesjonell part, må kjenne reglene.
- Mange arbeidsgivere har satt seg for dårlig inn i regelverket. Dermed kan de fort ta avgjørelser som vil koste dem dyrt. Betaler du ut feriepenger til en ansatt før feriepengemåneden uten å forsikre deg om at arbeidstaker har forstått at han/hun vil få tilsvarende mindre utbetalt i feriepengemåneden som beløpet de ber om i forskuddsutbetaling, ja da er du i trøbbel. Konsekvensen kan bli at feriepengene kreves utbetalt på nytt.
Dette bør du vite som arbeidsgiver:
Nyansatte må avholde ferie, som alle andre
Mange tror at de ikke kan ta ut ferie hos sin nye arbeidsgiver fordi de ikke har opparbeidet full pott med feriepenger hos sin nåværende arbeidsgiver. Dette er ikke riktig og faktisk ulovlig.
Det er kun hvis man forrige år var student, arbeidsledig, ansatt i utlandet, sykemeldt tilnærmet hele året eller i permisjon at man kan avvike fra regelen om å avholde ferien. Alle andre har feriepenger opptjent hos tidligere arbeidsgiver, og skal dermed avholde ferien sin. De skal ikke motta lønn i feriepengemåneden, for da skal de bruke feriepengene som de har fått utbetalt fra tidligere arbeidsgiver. Det eneste en arbeidstaker som var ansatt i et annet firma året før har krav på, er å få lønnstrekket for ferie på de
Hvordan beregner man feriepenger?
Hvor mye ansatte får utbetalt i feriepenger er avhengig av hvor mye ferie de har. Her har jeg laget en oversikt:
- For ansatte hvor arbeidsgiver følger ferielovens bestemmelser med 4 uker og 1 dag ferie (for de over 60 år er det 5 uker og 1 dag) = 10,2% feriepenger av feriepengegrunnlaget
- For ansatte hvor arbeidsgiver avholder 5 uker ferie = 12% feriepenger av feriepengegrunnlaget
- Har du ansatte som er over 60 år eller som fyller 60 år i løpet av ferieåret, har de krav på en ekstra ferieuke. De skal få 2,3% ekstra feriepenger for å dekke lønnsbortfallet for den ekstra uken med ferie.
Ansatte har ikke krav på å få utbetalt uavviklet ferie, selv om de mener de ikke har hatt anledning til å ta ut ferie.
Uavviklet ferie kan kun utbetales til de som er 100 % langtidssykemeldte, og til de som er i permisjoner og som følge av dette ikke kan ta ut ferie i inneværende ferieår. Dette kan tidligst utbetales i januar påfølgende kalenderår.
Du har plikt til å informere arbeidstakeren om konsekvensene rundt det å be om utbetaling av feriepengene før feriepengemåneden.
Arbeidsgiver har plikt til å passe på at arbeidstaker har forstått at han/hun vil få tilsvarende mindre utbetalt i feriepengemåneden som beløpet de ber om i forskuddsutbetaling. Gjør ikke arbeidsgiver sin plikt her, kan konsekvensen bli at feriepengene kreves utbetalt på nytt. Arbeidsgiver skal også være klar over at hvis de avviker fra loven overfor kun en person, for å være snille, eller av en annen grunn, så har samtlige ansatte rett til å få samme muligheten.
Ansatte har krav på å overføre to uker + de fire avtalefestede feriedagene til neste år. Overføring av ferie skal skje automatisk ved utgangen av året, basert på arbeidsgivers ferieoversikt.