Amesto Accounthouse NO

Sirkulær økonomi | Hva er det og hvordan jobbe med det? - Amesto

Skrevet av Christine Lundberg Larsen | Mar 1, 2023 10:58:31 AM

Opplever du utfordringer i omstillingen til en sirkulær forretningsmodell? Bærekraftig forretningsdrift er i dag et ufravikelig krav. Men overgangen fra en forretningsmodell som fordrer «bruk og kast» mentalitet, til en sirkulær forretningsmodell, kan også være utfordrende. Les hvordan regnskapsføreren kan hjelpe bedriftene med omstilling til en sirkulær forretningsmodell.

Men først, hva mener vi med lineær og sirkulær økonomi?

En lineær forretningsmodell defineres som en bruk-og-kast-modell. Det vil si at bedriftene kjøper inn råmaterialer, bruker disse til å produsere en vare, kunden forbruker varen og varen kastes når kunden opplever at den ikke lenger har noen nytteverdi. 

For de fleste varer er mesteparten av klimagassutslippene knyttet til selve produksjonsfasen, for eksempel tekstiler og kontormøbler. En lineær økonomi fører altså til et høyt forbruk av naturressurser og avfallsproduksjon. Begrepet sirkulær økonomi betyr at vi gjenbruker ting i stedet for å kjøpe nytt. Vi unngår at ting vi har kjøpt blir avfall ved å reparere, gjenbruke, dekomponere, re-produsere eller resirkulere varer som går mot slutten av sin levetid. 

En sirkulære forretningsmodell skaper ny verdi for kunder og nye inntektskilder for bedriften, uten bruk av nye naturressurser. Kjennetegn ved sirkulære modeller er at de på ulike måter holder materialene i omløp lengre, ved å sørge for at ressursene ikke forsvinner ut av kretsløpet.

ALle må ta ansvar

Det er i dag bred enighet blant verdens politiske ledere, befolkningen og næringslivet om at vi alle må ta ansvar for omstillingen til en mer bærekraftig utvikling. Det er derfor etablert flere politiske initiativ for å dempe de negative miljøeffektene fra det raskt økende forbruket.

Utfordringene i omstillingen til en sirkulær økonomi er blant annet at virksomhetene må tenke nytt om sine forretningsmodeller, altså hvordan de skaper, leverer og beholder verdi. Det blir ofte komplekse verdikjeder når vi skal sikre at materialene holdes i omløp. Det er behov for tilpassede finansieringsløsninger. Det får effekt på regnskapet og økonomistyringen, og det er flere skatte- og momsregler som stikker kjepper i hjulene ved at de er laget for en lineær økonomi. 

Men der det er utfordringer, så finnes det alltid også mange spennende muligheter! 

Det har de siste årene kommet mange spennende norske sirkulære oppstarts virksomheter, og etablerte aktører som Bergans og Flokk tester ut sirkulære forretningsmodeller ved siden av den tradisjonelle virksomheten.
Det som antakelig er verdens første sirkulære regnskapsklynge ble etablert januar 2019, i et samarbeid mellom Regnskap Norge og Høgskolen innlandet.

HVa gjør en regnskapsklynge?

Regnskapsklyngen hjelper norske bedrifter med omleggingen til sirkulære forretningsmodeller og bærekraftig drift. Klyngen jobber etter visjonen: Det grønne skiftet skjer først når vi får til lønnsomme sirkulære forretningsmodeller! I klyngen samarbeider ildsjeler fra regnskapsbransjen, næringslivet og akademia for å løse konkrete problemstillinger knyttet til regnskap, skatt, avgift og virksomhetsstyring. Resultatene fra klyngearbeidet brukes til å utvikle lønnsomme forretningsmodeller og påvirke til endringer av lover og regelverk, slik at det skal bli enklere å drive sirkulært.

Regnskapsførerens rolle

Forretningsmodellene i sirkulærøkonomien krever nye løsninger i regnskapsstandardene for at selskapene skal lykkes med omstillingen. Ønsket om å drive bærekraftig blir stadig større, men gamle regler og standarder forsinker omleggingsprosessen. Det må blant annet tenkes nytt når det gjelder verdsettelse av brukte materialer i balansen, skattemessig fradrag for ukurante varer og mva på brukte varer.

Som næringslivets nærmeste rådgivere hjelper regnskapsførerne det norske næringslivet med bærekraftig økonomistyring, bokføring. mva og skatt. Slik at vi sammen lykkes med en omstilling til lønnsomme sirkulære forretningsmodeller og virksomheter.

 

Vi i Amesto FootPrint ønsker å hjelpe deg med å få sirkulær økonomi. Ta kontakt med oss for rådgivning, tips og triks.