Feriedager til gode.
Høsten står for døren og sommerens feriedager er kun et kjært minne for flere av oss. Du har kanskje flere ansatte som fortsatt ønsker ferie i løpet av høsten? Da er det greit å ta en titt på medarbeidernes restferie. For har du tenkt over at det faktisk kan være en økonomisk belastning for bedriften å ha store feriesaldoer?
Dette er tiden på året hvor det er viktig å ta en status på feriedager hos dine ansatte og sikre at restferien planlegges utover høsten og vinteren. For som du vet; det er din plikt som arbeidsgiver å sørge for at dine medarbeidere tar ut sine feriedager.
Oppfordre dine ansatte til å ta ut feriedagene. Feriefritid er sunt, og du som arbeidsgiver kan faktisk kreve at alle dager avvikles. Om du ikke sikrer at ansatte tar ut ferie kan det bli dyrt. Arbeidsgiver plikter å betale erstatning «Dersom arbeidsgiver eller noen som handler på dennes vegne forsettlig eller uaktsomt unnlater å sørge for at arbeidstaker gis feriefritid og feriepenger i samsvar med reglene i loven her» (Ferielovens §14).
Passer det dårlig for din bedrift at ansatte tar ferie? De ansatte har krav på å avvikle restferien sin, og de kan også kreve at den tas ut samlet.
Hva med nyansatte, kan de kreve ferie?
Får du inn en ny medarbeider 1. oktober eller senere har vedkommende kun krav på én ukes ferie, men bare om denne uken ikke allerede er avviklet hos tidligere arbeidsgiver.
Gjør det til en rutine å få status på feriedager hos alle nyansatte uansett når på året de begynner.
Hvor mange feriedager kan overføres til neste år?
Har dere de lovfestede feriedagene på fire uker og én dag, altså 21 dager for deg med fem dagers arbeidsuke, kan ansatte søke om å overføre opptil to uker ferie, altså 10 dager. Merk at ferieloven snakker om feriedager basert på 6 dagers uke.
Har dere i tillegg til de lovfestede dagene fire ekstra dager, altså fem uker ferie, kan de fire avtalefestede dagene også overføres. Det vil si at det kan overføres nesten 3 uker ferie.
Men – ansatte har ikke krav på å overføre disse; du som arbeidsgiver kan pålegge at disse avvikles før året er omme. Da bør du forte deg litt, da ferie skal varsles to måneder i forkant. Om det ikke er mulig å avvikle ferien blir ikke dagene borte selv om det ikke søkes om overføring; de blir med til neste ferieår.
Før du godkjenner overføring av ferie, husk at disse også skal avvikles i tillegg til ukene for neste år. Og kostnaden for overførte feriedager skal avsettes i regnskapet.
For ansatte i 100 % permisjon eller som har 100 % sykefravær vil alle feriedager kunne søkes overført dersom de ikke har avviklet ferie under fraværet.
Mal for skjema "Overføring av ferie"
økonomisk belastning med høye feriesaldoer
Det kan fort bli temmelig kostbart om du ikke følger med på all restferie. For har du en medarbeider med 30 dager utestående ferie og som velger å si opp sin stilling, kan lønnsbudsjettet ditt sprekke. Dersom medarbeideren har en årslønn på 750 000,- vil disse feriedagene koste nærmere 100 000,- å utbetale utestående ferie. Beløpet beregnes også inn i grunnlaget for feriepenger, slik at totalutbetalingen blir enda høyere. Har du gode rutiner for ferieavvikling vil bedriften ikke få denne kostnaden når ansatte slutter i jobben sin. Så min oppfordring er å ta en avsjekk med alle dine ansatte etter at de har tilbake fra sommerferie.
Hva med ansatte som ikke har mer ferie igjen?
Ferieloven gir rom for å avvikle ferie på forskudd, altså at man avvikler neste års ferie i år. Men dette er det helt opp til virksomheten hvorvidt man ønsker å tillate. Her bør dere være konsekvente, og være tydelige i personalhåndboken.
Behov for hjelp til å lage en personalhåndbok eller spørsmål rundt ferie? Kontakt oss her
Arbeidsgivers ansvar
Du som arbeidsgiver har ansvar for å sikre at dine ansatte avvikler feriefritiden sin, så dette må du aktivt gjøre. Feriedager blir aldri borte, men de 4 avtalefestede dagene kan betales ut på slutten av året, om dere ønsker å tillate dette. Det er kun når ansatte slutter at lovfestede feriedager kan betales ut.
Husk at du som arbeidsgiver også har styringsrett når det kommer til feriens plassering, men det beste er så klart om du og dine ansatte blir enige.
Vil du vite mer om ferieloven og feriepenger? Vi har laget en oversikt med konkrete svar på de mest vanlige spørsmålene som mine kollegaer på lønn og HR får i løpet av sin arbeidsdag.