Amesto Accounthouse NO

Hva er reglene for å jobbe i påsken? | Amesto AccountHouse

Skrevet av ÅSE MOSS HANSEN | Mar 20, 2025 1:15:00 PM

Når våren kommer, bringer den med seg flere offentlige fridager, og det kan være utfordrende å holde oversikt over arbeidstid og lønn på disse dagene. Her gir vi en oversikt over hva som gjelder for både ansatte med fast månedslønn og timeansatte, med fokus på påskeuken, 1. mai, 17. mai, Kristi himmelfartsdag og 2. pinsedag.

Mandag, tirsdag og onsdag før påske

Først dette med arbeidstid på mandag, tirsdag, onsdag og lørdag i påskeuken. Mandag og tirsdag er vanlige arbeidsdager. Onsdag er vanlig arbeidsdag for alle som jobber dagtid, eks 8-16 eller 9-17. Loven sier at det skal være arbeidsfri fra kl 18 dagen før søndag eller helligdag, så jobber du dagtid så skal du jobbe vanlig dag på onsdag i påskeuken. Nå er det slik at mange arbeidsgivere opererer med halv dag denne dagen, dette er da et gode din arbeidsgiver gir deg, så har du den ordningen så kan du takke arbeidsgiveren din.

Skjærtorsdag og langfredag

De røde dagene som skjærtorsdag og langfredag er å betrakte som helligdager. Og skal det arbeides etter kl 18 dagen før en søndag eller helligdag er det viktig å påse at vilkårene for søndagsarbeid er oppfylt. De som typisk faller inn under denne ordningen er servicenæringen. Denne næringen er i stor grad regulert via tariffavtaler, som dermed gjør at de arbeidstakere som jobber på tidspunkt som ikke omfattes av dagtid får tillegg til sin grunnlønn basert på ordning i tariffavtalene. Andre næringer som i stor grad opprettholder drift i normal eller tilnærmet normalt omfang er for eksempel helse og omsorg og transportnæringen.

Påskeaften

Så var det påskeaften, denne er regulert noe annerledes enn de andre arbeidsdagene i påskeuken. Den reguleres på samme måte som juleaften og pinseaften. Arbeidsmiljøloven sier at det skal være arbeidsfri fra kl 15 på jul, påske og pinseaften. Det vil da si at arbeid etter kl 15 disse dagene er å anse som søndagsarbeid. Og kravet om «arbeidets art» vil da igjen være gjeldende.

1. og 2. påskedag

1. og 2. påskedag er helligdager og også her skal kravet om arbeidets art være oppfylt for at det skal tillates arbeid på disse dagene.

På generell basis skal arbeid på søndager og helligdager følge reguleringen oppført i AML §10-10, det er kun tillatt med arbeid på søn- og helligdag hvis arbeidets art tilsier at det er nødvendig, og søndager og helligdager reguleres likt på dette punktet.

Lovverket rundt arbeidstid i påsken er tydelig og skal være vanskelig å tolke feil, men det er viktig å sette seg inn i selskapets policy rundt arbeidstid på disse dagene. Skulle din arbeidsgiver være tilknyttet en tariffavtale er det også svært viktig å sette seg inn i denne. En tariffavtale beskriver i detalj hva du har krav på til enhver tid.

Hva med lønn i påsken?

  • Fast ansatte (månedslønnede) får lønn som normalt på helligdager, uavhengig av om de jobber eller ikke.

  • Timeansatte har ikke automatisk rett til lønn på helligdager med mindre dette er regulert i tariffavtale eller arbeidsavtale. Jobber de disse dagene, kan de ha krav på tillegg.

Lønn på fridager som 1. mai, 17. mai, Kristi himmelfartsdag og 2. pinsedag

1. mai og 17. mai er offisielle fridager i Norge. Fast ansatte beholder lønn som normalt, mens timeansatte kun får betalt dersom dette er regulert i avtale. Mange tariffavtaler gir krav på betaling selv om man ikke jobber. Faller disse dagene på søndager eller andre helgedager, hvor den ansatte uansett har fri, vil det ikke blir betalt lønn. Skal du jobbe på disse dagene har du rett til tillegg etter tariffavtale eller bedriftsinterne avtaler. 

Kristi himmelfartsdag (torsdag) og 2. pinsedag (mandag) er også offensielle fridager i Norge. samme regler som for skjærtorsdag og langfredag. 

Har du noen spørsmål rundt arbeidstid, eller er du kanskje interessert i våre tjenester? Kontakt oss via kontaktskjemaet på denne siden.