Hvorfor ha klimaregnskap?
Et klimaregnskap er en grundig og systematisk oversikt over klimautslippene som genereres av din virksomhet. Dette regnskapet viser alle kilder til klimagassutslipp. Det inkluderer direkte utslipp fra produksjon, energiforbruk, transport og andre aktiviteter. Disse bidrar til bedriftens totale klimaavtrykk.
Les mer om hva klimaregnskap er her
Hvorfor bør din virksomhet ha klimaregnskap?
Ved å kartlegge utslippene kan virksomheten forstå sin klimapåvirkning. Dette er viktig for å sette i gang tiltak som reduserer utslippene. Klimaregnskapet kan også vise hvordan virksomheten håndterer avfall og ressursbruk. Det kan også inkludere tiltak for å redusere utslipp.
I tillegg til å synliggjøre bedriftens nåværende klimaavtrykk, kan klimaregnskapet fungere som et verktøy for strategisk planlegging. Det gir ledelsen innsikt i hvilke områder som har størst potensial for forbedring, og kan bidra til å sette mål for reduksjon av klimagassutslipp. Dette kan igjen styrke bedriftens bærekraftstrategi og bidra til å oppfylle eventuelle lovpålagte krav eller bransjestandarder knyttet til klima og miljø.
Klimaregnskapet kan også være nyttig i kommunikasjonen med interessenter, inkludert kunder, investorer og samarbeidspartnere, som i økende grad etterspør informasjon om bedrifters miljøpåvirkning. Ved å være ærlig om klimautslippene og tiltakene for å redusere dem, kan virksomheten bygge tillit. Dette styrker også omdømmet som en ansvarlig aktør i samfunnet.
Samlet sett er et klimaregnskap et viktig verktøy for enhver virksomhet som ønsker å ta ansvar for sin klimapåvirkning og bidra til en mer bærekraftig fremtid.
Bedre miljøgevinst
Lovverket legger opp til at oppdragsgivere kan bruke sitt innkjøpsfaglige skjønn og søke løsninger som gir størst mulig miljøgevinst. Dette er en naturlig oppfølging av at alle de statlige eide selskapene har fått ny formålsparagraf med bærekraft som et tydelig rammevilkår, og styrer etter vitenskapsbaserte klimamål i tråd med Parisavtalen.
Offentlig sektor utgjør et stort og viktig marked for næringslivet. Det offentliges evne til å stille strengere klima- og miljøkrav i sine anskaffelser vi ha stor påvirkning på tilgjengeligheten for grønne løsninger i markedet og bidra til at Norge oppnår klima- og miljømålene.
Regelendring fra 1. januar 2024
Regelendringene gjelder klima- og miljøbestemmelsene i anskaffelsesregelverket, og trådte i kraft 1. januar 2024. Direktoratet for forvaltning og økonomistyring (DFØ) har utarbeidet et veiledning og eksempler, som vil gjøre det enklere for oppdragsgivere å benytte bestemmelsen.
Les mer om den historiske endringen