Fra bilag til business.
I en moderne virksomhet bør CFO-en (Chief Financial Officer) være mye mer enn en vokter av bilag og frister. En CFOs viktigste rolle er å være en strategisk rådgiver som sikrer økonomisk vekst, styring og innovasjon. Så hvorfor bruke denne nøkkelpersonen på oppgaver som kan løses smartere?
Selvfølgelig må alle virksomheter forholde seg til regnskap og lønn – det slipper ingen unna. Men er det virkelig effektiv bruk av ressurser å la økonomisjefen sitte fast i detaljer og rutinearbeid? Kanskje er det på tide å tenke nytt om hvordan vi fordeler ansvaret for økonomifunksjonen.
den moderne cfo-rollen
En moderne virksomhet må sørge for en tydelig og klar forretningsplan, strategisk utformet av et styre, og taktisk utført av en daglig leder, eller CEO. Tradisjonelt har en CFO og deres team vært mest fokusert på regnskap, lønn, lover og regler, med et veldig allsidig og hands-on ansvar.
Men jeg mener en CFO må jobbe smartere og sørge for at teamet er fokusert, og ikke bruke tiden på detaljnivå. For det blir stadig viktigere å være fokusert på strategi, effektivitet og kostnader. CFOens rolle er å gi daglig leder og styret den nødvendige innsikten for å kunne ta viktige valg og beslutninger. Da må CFOen ha den riktige kompetansen og de rette verktøyene for å analysere tallene og gi grunnlag for strategiske valg. Derfor er det ikke særlig hensiktsmessig å ha en CFO som bruker det meste av tiden sin på å produsere tall. CFO-rollen har blitt bredere og den viktigste funksjonen bør derfor heller være som en strategisk støttespiller for daglig leder og styret. Det betyr at CFO også er med på både strategiutarbeidelse, teknologisk utvikling og effektiviseringsreiser.
Å frigjøre CFO'en kan gi uante fordeler
En CFO bør komme med tydelige og godt begrunnede råd til styret, særlig ved å analysere tallene for å avdekke trender og tendenser. På et mer overordnet nivå vil en CFO også være rådgiver for aktuelle trender på et finansielt og samfunnsmessig nivå, som kan være toneangivende og relevante for virksomheten.
I en moderne virksomhet må fokuset til en CFO flyttes til strategi og tett dialog med CEO og styre, fremfor løpende regnskap og lønn. Den beste måten å få til dette på kan være å sette ut regnskap og lønn til et eksternt byrå. Det kan frigjøre CFOen til de oppgavene som er viktigst for rollen.
Et dedikert og fleksibelt team
En av de største fordelene med et eksternt team på regnskap og lønn er fleksibiliteten, som alltid vil være tilpasset virksomhetens behov. Da har du et team som alltid er tilgjengelig. De har kompetansen, sørger for å alltid være oppdatert på fag og regler, og holder deg som CFO løpende orientert. Det er en viktig del av rollen som eksternt team at vi følger med på alt som skjer både på fag og teknologi. Da kan vi også være en god rådgiver til CFO og virksomheten for øvrig.
Da kommer du tilbake til å kunne ha tid til å faktisk bruke tallene istedenfor å produsere dem. Med en ekstern regnskapsavdeling får du som CFO god hjelp til å produsere og bruke tallene, analysere dem, lage gode rapporter og likviditetsanalyser. Det er noe mange virksomheter trenger i stadig større grad.
Enkelte virksomheter mener nok at regnskap og lønn er noe de kan best selv, eller at det blir for komplisert for andre å sette seg inn i. Dette er noe vi møter ofte, og handler egentlig bare om hvordan vi implementerer løsningene og hvor gode våre rutiner er til å kunne sette oss inn i en virksomhet og deres bransje.
For oss er det viktig å lære å kjenne en kunde så godt at vi omtrent kunne vært å anse som ansatte. Noen kunder vil nok føle vi er det, og i mange tilfeller sitter vi også ute hos kundene. Du får en fast hovedkontakt, og har i mange tilfeller et helt team til rådighet ved behov. Dette er en stor, betryggende faktor for mange når de vurderer å outsource.
Les også min blogg med tips til hvilke grep du kan ta om likviditeten er dårlig i ditt selskap.
Alltid kompetanse og kapasitet
Når du outsourcer har du også tilgang på systemkompetanse. En ekstern partner vil kunne bistå med bruk, integrasjon og opplæring av ERP- og lønnssystem. Det er mye enklere enn om en virksomhet skal ivareta dette selv, med alt det krever av interne ressurser på opplæring og sette seg inn i ting.
En annen fordel med å outsource lønn og regnskap er at har du tilgang på et stort fagmiljø uten kostnadene med fulltidsansatte. Det er et fast team som jobber tett med virksomheten og med nøkkelpersoner, og fungerer i praksis som en utvidet avdeling, som ofte også er til stede i virksomhetens arbeidsmiljø. Du kan være sikker på at ditt eksterne team ivaretar alt av løpende regnskap og lønn, og at du som CFO dermed kan fokusere på å bruke tallene på en god måte ovenfor selskapet og styret, slik at man kan ta gode strategiske beslutninger for selskapet.
Skal du outsource lønn eller regnskap? Les mer om outsourcing av lønn eller outsourcing av regnskap.