EUs bærekraftsdirektiv (CSRD) nærmer seg raskt, og selv om det i første omgang gjelder et begrenset antall selskaper, mener jeg det ikke er noe å vente med. Dette handler ikke bare om å unngå bøter fra myndighetene – det handler om å sikre selskapet fremtidig konkurransekraft og lønnsomhet.
For snart likestilles rapportering av klima-, natur- og menneskepåvirkning på samme måte som den finansielle rapporteringen. Det er en historisk milepæl som tvinger ledere og styrer til å ta stilling til hvordan de vil posisjonere sin virksomhet i fremtiden. Jeg mener du har tre valg; skal man holde seg til minstekravene, satse fullt ut, eller finne en balansert vei?
Å bygge opp bærekraftsrapporteringen trenger slett ikke være overveldende, men det krever tid og planlegging. Her er noen av fordelen jeg vil trekke frem ved å starte nå:
Et godt verktøy er nøkkelen for å kunne rapportere på bærekraft på en effektiv og overkommelig måte. For det er mange der ute som sikkert tenker: Phu enda en ting vi ta tak i …. Derfor er det viktig å etablere en god struktur og gode rutiner for bærekraftsarbeidet i selskapet – det er ikke bare nok en rapporteringsoppgave, men en del av virksomhetens DNA.
Få hjelp til å komme i gang. CSRD er et eget fagfelt, og du må bruke fagfolk som kan bidra med verktøy og rådgiving. I alle fall er dette viktig i starten.
Det er også en god idé å starte med frivillig rapportering. Dette gir ikke bare erfaring, men også verdifull innsikt i hvordan dere kan skape verdi for virksomheten samtidig som dere møter de nye kravene.
Alle vet hvor kaotisk det blir om man venter til siste liten. Vi har alle opplevd å løpe rundt på lille julaften for å få alt på plass – dyrt, stressende og sjelden optimalt. Ikke gjør samme feil med bærekraftsarbeidet. Start nå, så slipper du panikk, unødvendige kostnader og dårlig kvalitet på prosessene.