EUs bærekraftsdirektiv (CSRD)
Ikke vent til lille julaften – kom i gang med bærekraftsarbeidet nå!
EUs bærekraftsdirektiv (CSRD) nærmer seg raskt, og selv om det i første omgang gjelder et begrenset antall selskaper, mener jeg det ikke er noe å vente med. Dette handler ikke bare om å unngå bøter fra myndighetene – det handler om å sikre selskapet fremtidig konkurransekraft og lønnsomhet.
For snart likestilles rapportering av klima-, natur- og menneskepåvirkning på samme måte som den finansielle rapporteringen. Det er en historisk milepæl som tvinger ledere og styrer til å ta stilling til hvordan de vil posisjonere sin virksomhet i fremtiden. Jeg mener du har tre valg; skal man holde seg til minstekravene, satse fullt ut, eller finne en balansert vei?
Dine tre veivalg:
- Vent-og-se-strategien: Noen selskaper velger å gjøre minst mulig. Dette sparer kanskje ressurser på kort sikt, men jeg synes risikoen er stor. Selskapet kan bli hengende etter når ansatte, banker og kunder forventer at man er i tråd med kravene. Anbud kan gå tapt om det er krav om rapportering på bærekraftsmål.
- All-in-strategien: I motsatt ende finner vi de ambisiøse som ser CSRD som en mulighet til å posisjonere selskapet med en bærekraftig omstilling. Dette er virksomheter som tenker større enn rapporteringskravene og utvikler nye forretningsmodeller og business gjennom bærekraftsrapportering. Det å gå i front er ofte kostbart og utfordrende, men historien viser at de som leder an, ofte får en betydelig konkurransefordel når markedet tilpasser seg.
- Den balanserte tilnærmingen: For de fleste selskaper er en gyllen middelvei den beste løsningen. Dette innebærer å starte arbeidet tidlig, slik at man er forberedt og ligger godt foran minstekravene. Denne tilnærmingen sikrer at man er compliant, reduserer risiko for bøter og styrker forholdet til ansatte, kunder, investorer og samarbeidspartnere.
Hvorfor skal du starte nå?
Å bygge opp bærekraftsrapporteringen trenger slett ikke være overveldende, men det krever tid og planlegging. Her er noen av fordelen jeg vil trekke frem ved å starte nå:
- Nå som alle offentlige anbudsprosesser vektlegger klima og miljø med hele 30% vil det gi deg et konkurransefortrinn om du kan rapportere på bærekraft. Jeg vil faktisk driste meg til å si at det er en nødvendighet om du skal delta i offentlige anbud.
- Du får bedre datakvalitet, for du må sette deg inn i og lære hvor dataene finnes.
- Du får innsikt i hvordan du kan forbered bedriftens klimaavtrykk og får oversikt over hvilke prosesser som må på plass.
- Når man begynner før kravene haster, har man mulighet til å utvikle smarte og kostnadseffektive løsninger.
Nok en ting som må gjøres…..
Et godt verktøy er nøkkelen for å kunne rapportere på bærekraft på en effektiv og overkommelig måte. For det er mange der ute som sikkert tenker: Phu enda en ting vi ta tak i …. Derfor er det viktig å etablere en god struktur og gode rutiner for bærekraftsarbeidet i selskapet – det er ikke bare nok en rapporteringsoppgave, men en del av virksomhetens DNA.
Mine to viktigste råd
Få hjelp til å komme i gang. CSRD er et eget fagfelt, og du må bruke fagfolk som kan bidra med verktøy og rådgiving. I alle fall er dette viktig i starten.
Det er også en god idé å starte med frivillig rapportering. Dette gir ikke bare erfaring, men også verdifull innsikt i hvordan dere kan skape verdi for virksomheten samtidig som dere møter de nye kravene.
Unngå stresset
Alle vet hvor kaotisk det blir om man venter til siste liten. Vi har alle opplevd å løpe rundt på lille julaften for å få alt på plass – dyrt, stressende og sjelden optimalt. Ikke gjør samme feil med bærekraftsarbeidet. Start nå, så slipper du panikk, unødvendige kostnader og dårlig kvalitet på prosessene.