Carbon Pricing
System for prissetting av karbonutslipp, som inkluderer både avgifter og kvotehandel. Påvirker bedriftens kostnader og investeringsbeslutninger direkte.
Carbon Productivity
Et nøkkeltall som viser hvor karbonproduktiv bedriften er, det vil si omsetning delt på totale CO₂ utslipp.
CDP (Carbon Disclosure Project)
En global standard for rapportering av klimadata. Mange store selskaper krever at deres leverandører rapporterer gjennom CDP.
Circular Economy
Økonomisk system som fokuserer på gjenbruk, reparasjon og resirkulering av ressurser. Målet er å minimere avfall og å maksimere ressursutnyttelsen.
Cost of Carbon
Den beregnede økonomiske kostnaden ved karbonutslipp. Inkluderer både direkte kostnader for bedriften og indirekte samfunnskostnader.
CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive)
Et EU-regelverk som trådte i kraft januar 2023, for å standardisere og styrke selskapers bærekraftsrapportering. Direktivet angir hvilke selskaper som omfattes, fastsetter prinsippene for rapporteringen og stiller krav om at rapporteringen skjer i samsvar med rapporteringsstandarden ESRS.
Les mer om CSRD her
CSR (Corporate Social Responsibility)
Bedriftens samfunnsansvar – hvordan virksomheten tar ansvar for sin påvirkning på samfunn og miljø utover det lovpålagte.
Datainfrastruktur for bærekraft
Systemoppsett som sikrer effektiv innsamling og analyse av bærekraftsdata parallelt med finansielle data. Nødvendig for å møte nye rapporteringskrav.
Dataverifisering
Prosess for å sikre at bærekraftsdata holder samme kvalitet som finansielle data. Blir stadig viktigere ettersom kravene til ekstern revisjon øker.
Dobbel vesentlighetsanalyse (Double Materiality Analysis)
Metode for å vurdere bærekraftstemaer som påvirker virksomheter fra to perspektiver; innenfra og ut, og utenfra og inn. Metoden identifiserer hvilke bærekraftstemaer som påvirker virksomhetens økonomi, og hvordan virksomheten påvirker samfunn og miljø. Obligatorisk del av rapportering etter ESRS, som hjelper til med å prioritere omfanget av rapporteringen.
ESG Metrics in Financial Reporting
Målbare bærekraftsindikatorer som integreres i den tradisjonelle økonomiske rapporteringen. Gjør det lettere å se sammenhengen mellom bærekraft og økonomi.
Environmental Profit and Loss (EP&L)
En metode for å regne ut og rapportere miljømessige kostnader knyttet til virksomheten. Gir et komplett bilde av bedriftens miljøpåvirkning i økonomiske termer.
ERP (Enterprise Resource Planning)
Programvare som brukes for å samle bedriftens virksomhet i et felles digitalt system. ERP støtter virksomhetens økonomiske prosesser, slik som lagerbeholdning, regnskap og kunderegister. Et ERP-system håndterer også fakturering, timeregistrering og innkjøp.
Gap-analyse
Metode for å identifisere hvilke bærekraftsdata virksomheten mangler for å oppfylle rapporteringskrav. Viktig første steg i rapporteringsprosessen.
GHG-protokollen (Greenhouse Gas Protocol)
Er den mest anerkjente og anvendte standarden/rammeverket for rapportering av klimagassutslipp. I standarden deles utslipp inn i tre nivåer: Scope 1, 2 og 3.
GRI (Global Reporting Initiative)
Frem til 2023 har dette vært det mest brukte internasjonale rammeverket for bærekraftsrapportering. Standarden forvaltes av en privat stiftelse og er ikke del av det lovpålagte regelverket. GRI gir retningslinjer for hvordan du skal rapportere på økonomisk, miljømessig og sosial påvirkning.
Grønne lån
Lån med gunstige betingelser for miljøvennlige investeringer. Krever ofte dokumentasjon av miljøeffekt.
Green Bonds
Obligasjoner som utstedes spesifikt for å finansiere miljøvennlige prosjekter. En viktig finansieringskilde for grønn omstilling.